Flytta till Luleå, till startsidan

Jobba och studera i Luleå

Den gröna omställningen öppnar inte bara dörrar för en hållbar industri, och en bättre värld. Fler Luleåbor skapar också en efterfrågan på mer arbetskraft inom skolor, sjukvård och transport. Kulturens roll blir även den avgörande för att göra staden inte bara ekologiskt hållbar, utan även kreativt blomstrande. Alla behövs här.

Vi är medvetna att vi behöver ställa om. Industrin ska bli grön och vi är stolta över att det är här uppe i norr det händer. Men vi vet också att omställningen behöver fler färger än grönt, så därför lägger vi också stor vikt på att skapa förutsättningar för både kultur och kreativa näringar, för åter igen – alla behövs.

Klättervägg på Södra hamn
Sommardag på Ormberget

Navet i den gröna omställningen

Världen vill ha grönt koldioxidneutralt stål, hållbara grafitanoder till framtidens bilbatterier och smarta mineraler för framtidens teknikutveckling. I Luleå industripark växer framtidens hållbara industrier fram. Luleå kommun äger och utvecklar Luleå industripark i nära samarbete med näringslivet och universitetet. Första spadtaget är just satt i marken, och nu har du möjligheten att vara med från början – och hela vägen in i framtiden.

Dessa aktörer etablerar sig just nu i industriparken:

  • SSAB – Ny ljusbågsugn och nytt valsverk hägrar när SSAB ställer om till fossilfri tillverkning till 2030.
  • LKAB ReeMAP – 10 miljarder (!) investeras i vår industripark för att det här ska kunna utvinnas till exempel sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall, fosfor för mineralgödsel som ska möjliggöra ett hållbart jordbruk och här kommer vi kunna producera nog med gips för hela Sveriges byggproduktion.
  • Malmporten – En ny djuphamn med djupare farleder kommer möjliggöra att fartyg på upp till 160 000 ton kan kasta ankar i Luleå.
  • Talga – Med naturlig grafit från Vittangi ska klimatsmarta batterianoder produceras i en helt ny fabrik med ambitionen att skapa världens mest hållbara batterier och konsumentprodukter.
  • Uniper – Uniper planerar att bygga en regional vätgashub som ett led i vätgasprojektet BotnialänkenH2. Där de planerar att producera vätgas baserad på vindkraftsel, och där vätgasen sen både kommer kunna användas i den regionala processindustrin, omvandlas till elektrobränsle för fartygsbränsle och exporteras.
  • Fertiberia – 10 miljarder euro (! igen) investeras när bolaget Grupo Fertiberia startar den första storskaliga anläggningen för produktion av grön ammoniak och konstgödsel i Sverige 2026. En satsning som gör att hela Sverige kan komma att bli självförsörjande och dessutom en av de första exportörerna i världen av ammoniak och konstgödsel med låga koldioxidutsläpp. Investeringen väntas generera mer än 2 000 arbetstillfällen under byggnationen och ytterligare 500 när verksamheten är i drift.

Minddig

På MindDig matchas ditt CV ihop med företag som passar din profil. MindDig har ett fokus på just den gröna revolutionen som sker i norra Sverige, och där inkluderas självklart Luleå.
Så ta chansen att registrera just ditt CV och kom hit, vi längtar efter dig!

Minddigs framsida

Utbildningar för yrkeslivet

För visst vill du spela en nyckelroll i framtidens hållbara samhälle? Du kanske redan har en yrkesutbildning som du vill vidareutveckla? Här i Luleå erbjuder Yrkeshögskolan eftergymnasiala utbildningar som leder till jobb. Genom LIA (praktik) kommer du också i direktkontakt med din framtida arbetsgivare här i Luleå, hur bra är inte det?

Sunderby folkhögskola

Folkhögkolan erbjuder kurser för dig som behöver komplettera din gymnasiala behörighet, här huserar den anrika Konstskolan – som i över 50 år fostrat några av länets mest framstående konstnärer.
Under Konstskolans första år får deltagarna arbeta sig igenom alla skolans olika verkstäder och dess tekniker. Målet är att få tillräckligt med baskunskaper för att söka till år två där deltagarna väljer vilka tekniker de vill fördjupa sig i.

Här kan du även utbilda dig inom indiespelutveckling på yrkesnivå, bli hundskötare, gå kurser i arbetsmiljö och mycket mer.

Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen erbjuder ett brett utbud av kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Här kan du läsa en yrkesutbildning eller enstaka kurser för att komplettera en examen eller behörighet till högre studier. Du har även möjlighet att läsa yrkesutbildningar inom VVS, restaurang, byggnadskonstruktion, vård och omsorg, körkortsteori, bli elevassistent eller bussförare – eller helt enkelt få hjälp att nå just dina drömmar.

Vuxenutbildningen erbjuder även kurser för dig som vill lära dig svenska eller har svenska som andraspråk (SFI)

Studerande människor

Luleå tekniska universitet

Universitet på Porsön i Luleå, Luleå tekniska universitet (LTU), med sina 17 000 studenter och 1 800 anställda, är i ett universitet i ständig utveckling med världsledande kompetens inom flera forskningsområdet. Inte minst inom den gröna omställningen där det i Norrbotten och Västerbotten just nu investeras mångmiljardbelopp.

LTU spelar en viktig roll med sin forskning och med sin roll som accelerator för kompetensförsörjningen i norr. Universitetet är faktiskt Sveriges nordligast belägna universitet, bara en sådan sak! På LTU görs forskning som förändrar världen på riktigt – och här finns utbildningar som matchar de behov som efterfrågas av industrin och som sedermera leder till jobb.

Som student på Luleå tekniska universitet är du med där det händer då du befinner dig mitt i navet för den gröna omställningen. Här ges du alla möjligheter att bidra till en bättre framtid för planeten, i realtid. Hållbarhetsutbildningarna på LTU är framtagna tillsammans med måga av de företag som går i bräschen för den gröna omställningen, och här är vi alla Luleåbor stolta över att få vara med på den resan.

 

Vybild över campusområdet vid LTU